Interfonie

          Sistemele de interfonie audio şi video sunt esenţiale în securitatea de bază a unei incinte. Alături de controlerele de acces şi sisteme de alarmă antiefracţie, acestea permit sau restricţionează accesul în obiectivul protejat. Astfel, sunt reduse tentativele de furt sau de încălcare a proprietăţii, interfonul audio sau interfonul video fiind util în controlul persoanelor autorizate şi neautorizate.

          Interfoanele pentru casă, bloc sau pentru instituţii publice, centre de afaceri şi clădiri de birouri permit controlul tuturor intrărilor dintr-un singur punct. Indiferent de spaţiul de destinaţie şi de dimensiune, obiectivul beneficiază astfel de o protecţie de bază, fiind necesară permisiunea pentru acces, fie din interior, fie prin folosirea unui card personalizat pentru acea clădire. 

Soluțiile tehnice Sisteme de Interfonie Videointerfonie oferite de BIT SECURE sunt

  1. Posturi exterioare și interioare;
  2. Yale electomagnetice;
  3. Control acces.

          Că și celelalte interfoane, acestea pot acționa o yală electrică sau orice alt dispozitiv, pot iniția transmisia semnalului cu fir sau fară fir (wireless).

          Componentele de baza ale unui sistem de interfonie/videointerfonie, indiferent ca este pentru scara de bloc sau pentru mediu rezidential sunt urmatoarele:

    Cititorul, care poate fi optic (foloseste acele cartele din plastic si cu dungi orizontale, negre) prin care se trece cartela, sau de proximitate, ce foloseste acele taguri (“banuti”) de diferite culori si dimensiuni sau carduri (de marimea unui card de credit, deobicei albe) care doar se “arata” cititorului de la o distanta suficient de mica pentru a fi acceptate sau refuzate. Cititorul poate fi independent (autonom) sau inglobat intr-un panou de apel.

    Panoul de apel, este componenta sistemului pe care se gasesc butoanele de pe care se face apel catre locatar(i), poate fi cu cititor inclus sau autonom.

    Sursa de alimentare, este acea componenta care asigura tensiunile necesare componentelor sistemului. Poate fi de la un simplu alimentator care se pune in priza, pana la cele mai complexe, cu tensiuni de diferite feluri, cu loc pentru acumulator, ce pot fi amplasate la interior sau la exterior, etc.

    Postul interior, adica ce se amplaseaza in interiorul apartamentului, casei, etc, de pe care se poate comunica cu exteriorul, si de unde se poate acorda sau refuza accesul cuiva in imobil. Acestea sunt in general de doua tipuri: pe perete, cu butoane de pe care se poate comunica si de pe care se poate acorda acces (unele permit si activarea iluminatului pe casa scarii). Altele sunt cele de tip telefon, cu receptor, butoanele de acces fiind pe suportul telefonului sau chiar pe receptor. Unele sisteme care folosesc posturi interioare tip telefon au si functii suplimentare cum ar fi convorbiri intre apartamente, alarma (desteptare) la ora programabila, activare iluminat pe casa scarii, etc.

    Automat de iluminat pe casa scarii, este un dispozitiv optional, care activeaza iluminatul in scara, la acordarea accesului de catre cineva de la interior sau atunci cand se foloseste cartela/tagul/cardul de acces dinspre exterior. Acesta creeaza o temporizare, de cateva minute, timp in care cel ce intra in imobil (noaptea deobicei sau in scari fara luminatoare) are timp sa ajunga pe lumina la apartamentul dorit. Aceste dispozititve sunt tot mai rar folosite in ultima vreme datorita expansiunii puternice a corpurilor de iluminat carora li se ataseaza senzori de prezenta.

    Distribuitor de semnal, reprezinta un echipament in care se fac toate conexiunile necesare (deobicei pe etaj sau grup de etaje) pentru ca semnalul de interfonie sa ajunga la adresa corecta in interiorul imobilului.

    Camera de luat vederi, doar pentru videointerfon, este inglobata in cele mai multe cazuri in panoul de apel, are rolul de permite vizualizarea persoanei care solicita accesul in imobil. In ultima vreme s-a generalizat folosirea acelor LED-uri de tip infrarosu, care permit vizualizare pe timp de noapte.

    Yala electromagnetica, reprezinta un accesoriu important al interfonului, e acea componenta datorita careia nu poate intra nimeni in imobil. Este actionabila electric, prin comanda de la panoul de apel ori de la postul interior, sau manual (din interior).

    Amortizorul, este o componenta mecanica, formata dintr-un brat rotativ sau culisabil si un corp fix, cu rol de a trage usa si a o inchide fizic, astfel incat aceasta sa fie blocata de yala electromagnetica.

Cele de mai sus se regasesc in orice Sistem de interfon (sau, corespunzator, unui sistem cu videointerfon) oricare ar fi producatorul acestuia.