Studiu de fezabilitate
Un studiu de fezabilitate înseamnă o documentație tehnico-economică prin care proiectantul este ajutat să ia cele mai bune decizii. Acest studiu este un document ce prezintă capacitatea proiectului de a îndeplini anumite cerințe tehnice. De asemenea, tot el prezintă informații ce susțin rentabilitatea investiției.
Studiu de fezabilitate: necesar sau nu?
Dacă vrei să iei fonduri europene, ai nevoie de un studiu de fezabilitate. Când? Când te gândești la lucrări de construcții și montaj. Dacă ai un proiect care vizează achiziția de bunuri sau servicii, nu a nevoie de un studiu de fezabilitate.
Există o lege, HG 907/2016 prin care un studiu de fezabilitate trebuie să conțină 2 scenarii diferite. Acestea vor fi justificate și bine documentate având ca scop să realizeze obiectivul de investiții. Realizarea unui astfel de studiu nu este o sarcină ușoară, de aceea, este mai bine să apelezi la o firmă specializată. Vei economisi timp, energie, bani. Mai bine să îți facă altcineva studiul decât să îl greșești tu.
Avantajele contractării unui specialist studiu fezabilitate
Atunci când vrei să construiești ceva, ai nevoie de un studiu de fezabilitate. Acest document îți aduce 2 scenarii tehnico-economice pentru a îndeplini un obiectiv al investiției.
Ai nevoie de aceste informații pentru a știi ce trebuie să faci pentru ca investiția să își atingă scopul. Nu oricine poate să realizeze un astfel de studiu. De aceea, mai bine apelezi direct la specialiști în realizarea unui studiu de fezabilitate.
O echipă tehnică specializată este capabilă să analizeze și să evalueze impactul unui proiect de investiții.
Când ai nevoie de un studiu fezabilitate?
Un astfel de studiu se realizează doar pentru investiții complexe, ce implică mari sume de bani. Aici vorbim de proiecte pentru instalarea unui Sistem de Supraveghere stradal, de exemplu..
De ce aș face un studiu de fezabilitate?
Dacă ai de făcut un proiect pentru instalarea unui Sistem de Supraveghere stradal, ai nevoie de studiu de fezabilitate. Acest studiu o să cuprindă soluții constructive ce vizează domeniul marketingului și managementului.
O să rezulte drept concluzie a analizei impactului proiectului. Echipa specializată o să analizeze resursele materiale, financiare, dar și umane. Scopul este să se obțină cifre exacte pentru a putea realiza investiția și o soluție structurală potrivită.
Scopul unui studiu fezabilitate este să arate beneficiarului dacă proiectul său merită început. Dacă va putea să îi aducă venituri și dacă este un avantaj competitiv pe o piață plină de concurenți.